Dzisiaj przepis na pyszne placuszki, które na pewno zaspokoją nasze pragnienie na "coś" słodkiego,a przy okazji będą fantastyczną opcją zarówno na śniadanie jak i na słodki obiad. Placuszki pięknie rosnął na patelni, ale niestety opadają w trakcie przewracania. Nie zmienia to faktu, że są pyszne i słodziutkie. Osobiście toleruję słodzik i go używam jednak jeżeli jesteście jego przeciwnikami to zastąpcie go stewią, miodem, cukrem lub innym słodzidłem, którego używacie. Smacznego !
Składniki:
placuszki:
>1 opakowanie naturalnego serka Maćkowy 0% ( nie wiem jak będzie z użyciem innego twarożku, ten jest bardzo gęsty i nie powoduje, że ciasto jest zbyt płynne)
>łyżka mąki (użyłam tortowej)
>1 jajko
>1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
>szczypta soli
>rozkruszony słodzik
polewa:
>łyżka ciemnego, gorzkiego kakao
>łyżeczka mleka (lub tyle ile będzie konieczne do uzyskania gęstej aczkolwiek płynnej polewy)
>rozkruszony słodzik, wg własnego uznania
Przygotowanie:
Serek wymieszaj ze słodzikiem. W osobnej misce rozkłuć jajko z solą, kolejnie dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Do miski z jajkiem dodaj serek, zostaw jednak odrobinę (ok. 1,5 łyżki) aby posmarować usmażone już placuszki. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię a następnie nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż bez tłuszczu (jeżlei masz zaufanie do swojej patelni :) ) na niewielkim ogniu pod przykrywką ok. 4-5 min, tak aby na cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Gdy placuszki ładnie się zrumienią odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 4-5 min. Przełóż placuszki na talerz i każdy posmaruj pozostałym serkiem.
Kakao połącz w kubeczku z mlekiem dodaj słodzik i dokładnie wymieszaj. Placuszki polej przygotowaną polewą.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 7 placuszków, czyli jedna porcja.
Porcja zawiera ok. 300 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz