Składniki (1 porcja):
>ok 200 g brokuła
>1 jajko
> łyżka mąki
> pół łyżeczki proszku do pieczenia
> sól, pieprz do smaku
> olej do smażenia ( z umierem ! ;) )
sos czosnkowy:
> 3 łyżki jogurtu
> ząbek czosnku
> sól
> zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Brokuła umyj i podziel na różyczki, a następnie ugotuj. Ugotowanego brokuła zalej zimną wodą, dokadnie odsącz z nadmiaru wody i poszatkuj na drobno. W miseczce rozbełtaj jajko z mąką, proszkiem i przyprawami. Posiekanego brokuła dodaj do masy jajecznej i wszystko dokładnie wymieszaj. Nakładaj porcje na rozgrzaną patelnię i smaż na niewielkim ogniu aż do zrumienienia po obus stronach.
Sos: do jogurtu wyciśnij czosnek dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz