sobota, 26 kwietnia 2014

wegetariańskie kotleciki z brokuła

Ostatnio w lodówce zalegał mi brokuł, nie miałam ochoty jeść go poprostu ugotowanego więc wpadłam na pomysł żeby zrobić z niego wegeteriańskie kotleciki. Wyszły naprawdę smaczne, polecam wypróbować :)

Składniki (1 porcja):

>ok 200 g brokuła 
>1 jajko
> łyżka mąki
> pół łyżeczki proszku do pieczenia
> sól, pieprz do smaku
> olej do smażenia ( z umierem ! ;) )

sos czosnkowy:

> 3 łyżki jogurtu
> ząbek czosnku
> sól
> zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Brokuła umyj i podziel na różyczki, a następnie ugotuj. Ugotowanego brokuła zalej zimną wodą, dokadnie odsącz z nadmiaru wody i poszatkuj na drobno. W miseczce rozbełtaj jajko z mąką, proszkiem i przyprawami. Posiekanego brokuła dodaj do masy jajecznej i wszystko dokładnie wymieszaj. Nakładaj porcje na rozgrzaną patelnię i smaż na niewielkim ogniu aż do zrumienienia po obus stronach. 
Sos: do jogurtu wyciśnij czosnek dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz