wtorek, 1 kwietnia 2014

pstrąg koperkowo-czosnkowy

To chyba każdy wie, że rybka w naszej diecie jest bardzo pożądanym produktem. Nie będę wymieniała jak ważne i cenne składniki posiada bo google w tej dziedzinie będzie lepszym źródłem informacji. Ja ze swojej strony moge was zaprosić do spróbowania przepisu na pstrąga z koperkiem i czosnkiem, w wersji lekkiej oczywiście :)

Składniki na jedną rybkę:

> świeży pstrąg, ja od razu pozbyłam się głowy coby nie straszyła ;)
> łyżeczka masła
> łyżka serka do smarowania niskotłuszcowego (ważne żeby był aksamitny, bez grudek)
> koperek, ząbek czosnku, sól

Przygotowanie:

Rybkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy solą, zarówno w środku jak i na zewnątrz. Masło mieszamy z serkiem, poszatkowanym koperkiem i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Taką miksturą nadziewamy naszego pstrąga, a resztakami nacieramy jeszcze rybkę z zewnątrz,
Wszystko szczelnie zamykamy w folii aluminiowej i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopnii piekarnika na ok. 20 min. Następnie otwieramy folię i jeszcze przez 5-10 min pieczemy pstrąga tak by zarumieniła się skórka. Wyjmujemy, podajemy z ulubionymi dodatkami i cytrynką. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz