Dzisiaj pomysł, bo trudno to nazwać przepisem, na pyszną i zdrową kolację, ewentualnie lekki obiad. Pieczony łosoś na świeżym szpinaku z prostym sosem z oliwy i czosnku. I teraz nikt nie będzie miał wymówki, że nie ma czasu na zdrowe i wymyślne gotowanie :)
Składniki:
> filet z łososia
> przyprawy: sół, pieprz, przyprawa do ryb, plasterek cytryny
> 2 garści świżego szpinaku
> łyżeczka oliwy
> ząbek czosnku
> sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Łososia opruszamy przyprawami z jednej i z drugiej strony. Wkładamy go na folię aluminiową i nakładamy na niego plasterek cytryny. Zwijamy folię i wstawiamy rybkę do nagrzanego do 180 stopni piekanika na ok. 20 min.
W miseczce łączymy oliwe, sól, pieprz, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy, Mieszamy szpinak z sosem i dodajemy wybrane dodatki, u mnie papryaka, ale świetnie sprawdziłyby się pomidorki koktailowe, czy suszone.
Wkładamy łososia na szpinak i wcinamy !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz