Czy już wspominałam, że kocham szpinak? Jak nie to robię to teraz :)
Szpinak jest takim produktem, który albo się kocha albo nienawidzi. Trzecia opcja "nigdy nie spróbowałem, ale nienawidze zielonego" :) Przedstawię Wam szpinak w wersji nie dietetycznej, z fetą i żółtym serem, podany w formie tarty na kruchym cieście.
Polecam Wam to danie jako przekąska na różnego rodzaju imprezy lub jako obiad, ale pamiętajcie cała tarta ma ok. 3000 kcal ! więc jeżeli już chcecie pozwolić sobie na takie szaleństwo to tylko w ramach dnia oszustw :)
Składniki:
ciasto:
> 1 szklanka mąki zwykłej
> 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
> jedno żółtko
> 3/4 kostki masła lub margaryny
> szczypta proszku do pieczenia
> sól do smaku
farsz szpinakowy:
> opakowanie szpinaku w liściach, może być mrożony
> 1 jajko
> opakowanie serka typu feta
> 1 mała cebulka
> 2 ząbki czosnku
> sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
> masło i bułka tarta do posmarowania formy
> ser do posypania tarty
Przygotowanie:
Najlepeij zacząć od przygotowania ciasta. Składniki suche tj. mąkę, sól, proszek wysypujemy na stolnicę i mieszamy. Dodajemy kostkę zimnego masła i siekamy w drobne kawałki tak by połączyło się z mąką. Następnie dodajemy żółtko i wszystko szybko i dokładnie zagniatamy. Ciasto chłodzimu w lodówce przez 15-30 min.
Cebulkę siekamy w kosteczkę, a czosnek wyciskamy przez praskę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy szpinak i czekamy do momentu gdy się rozmrozi i wyparuje z niego nadmiar wody. Dodajemy sól i pieprz do masy szpinakowej.
Szpinak studzimy a w między czasie rozwałkowujemy ciasto i układamy na formę poczym wsuwamy do rozgrzanego do 180 stopnii piekarnika na ok. 15 min (aż ciasto się lekko podpiecze ale nie za mocno, konrolujcie). Pamiętajcie by dokładnie nakłuć ciasto widelcem jeszcze przed pieczeniem żeby nie urosło. Do ostudzonego szpinaku dodajemy serek typu feta, który wcześniej rozgnietliśmy widelcem oraz jajko. Mieszamy dokładnie i sprawdzamy smak. W razie konieczności doprawiamy bardziej.
Na podpieczony spód wykładamy nasz farsz szpinakowy, posypujemy startym żółtym serem i ponownie wkładamy tartę do piekarnika na ok 12-15 min. I gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz