środa, 5 lutego 2014

Truskawki pod owsiankową kruszonką

Kto powiedział, że na diecie nie wolno jeść słodyczy? Ja się z tym absolutnie nie zgadzam :) 
Pod warunkiem, że będą to słodycze zdrowe, a nie kupne batoniki czy pakowane ciasta naładowane
chemią. Takim przekąskom mówimy stanowcze nie ! 
Przedstawiam Wam dzisiaj pomysł na pyszne zapiekane truskawki pod kruszonką, które będą idealnie
zaspakajać ochotę na słodkie. Idealne na śniadanie czy niedzielny deser. Smacznego !

PRZEPIS NA 1 PORCJĘ:
składniki:
* 300 g truskawek 
* 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (polecam Kupiec)
* łyżeczka margaryny
* łyżeczka mąki
* jogurt naturlny (użyłam połowę małego opakowania)
* stewia wg. uznania

przygotowanie:
Truskwki myjemy i usuwamy szypułki. W miseczce ucieramy paluszkami płatki owsiane, mąkę, margarynę oraz stewię na kruszonkę (jeżeli masa wg. Was będzie zbyt such dodajcie odrobinę więcej margaryny).
 Truskawki wkładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Gorący deser polewamy dosłodzonym wcześnij stewią jogurtem naturalnym i wcinamy :) 



PS. Oczywiście truskawki możemy zamienić na inne owoce: jabłka, brzoskwinie, maliny, na co tylko macie ochotę :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz